Weer en klimaat Dubai

Weer en klimaat Dubai

Het is eigenlijk altijd warm in Dubai.

Het Arabisch schiereiland, waar de Verenigde Arabische Emiraten liggen, is één van de heetste plekken op aarde. Dubai kent dan ook een woestijnklimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van boven de 18 graden Celsius en gemiddelde neerslag van slechts 89 millimeter. Het weer in Dubai wordt dus gekenmerkt door hete zomers met temperaturen van rond de veertig graden en warme winters met temperaturen van rond de vijfentwintig graden. In de bergen, in het oosten van het staatje, liggen de temperaturen wel iets lager en een enkele keer waait de Shimal die wat verkoeling biedt. Het is een wind die uit noordoostelijke richting waait en koele lucht vanuit Siberië aanvoert.

Bekijk nu de beste Dubai vakantie aanbiedingen

Het landschap

Ongeveer twee derde van Dubai bestaat uit woestijn, maar toch kun je er als natuurliefhebber genoeg zien. Een gevarieerde vegetatie met woestijnhyacinten, acaciabomen, dadelpalmen en diverse grassoorten. Daarnaast zijn er ook delen geïrrigeerd waardoor daar allerlei flora bloeit. Ook de fauna is trouwens best de moeite waard; je vindt er allerlei kleine zoogdieren, uilen, stekelvarkens, de Arabisch oryx, wolven, de woestijnvos, gazellen en zelfs het Arabische luipaard. Daarnaast neemt Dubai een belangrijke plaats in voor trekvogels; in het voor- en najaar zoeken duizenden vogels (zo’n 320 soorten!) hun toevlucht in de lange kustlijn met de lagunen en inhammen.

Beste reistijd

Weer en klimaat Dubai.

Omdat de zon vaak schijnt, zijn er ook veel zonnepanelen te vinden in Dubai

Dubai kent eigenlijk maar twee seizoen: een gloeiend hete zomer en een wat mildere winter. Voor een vakantie of stedentrip naar Dubai is de winter verreweg de beste reistijd. In januari en februari zijn de temperaturen het laagst; tussen de 23 en 26 graden in de middag. Bovendien is het overwegend zonnig. Ideaal weer en een ideale temperatuur dus. Een enkele keer kan er een regenbui vallen tijdens de wintermaanden, maar dit komt nauwelijks voor. Tijdens het voorjaar zijn de temperaturen iets hoger en is het ook nog steeds erg aangenaam om te reizen, maar dan heb je wel meer kans op zandstormen. Tijdens zo’n storm kun je beter binnen blijven, want het stof kruipt overal in, ook in je ogen en neus! Na deze periode waarin het weer wat wisselvallig is, gaat het weerbeeld weer over in het plaatje dat we van Dubai kennen; strakke blauwe lucht en een blinkend felle zon.